Share
Την πεποίθησή του ότι οι πολιτικές της ΕΕ για τη σημασία των κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών ως προς την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης είναι μια τεράστια ευκαιρία για όλες τις ελληνικές εξορυκτικές βιομηχανίες, αλλά και για την Ελλάδα, ώστε να «μπει στο χάρτη» μαζί με τις Φιλανδία, Σουηδία και Ιρλανδία, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, Χρήστος Μπαλάσκας, στη διάρκεια του Fireside chat που υλοποιήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων ιστορίας του.
O κ. Μπαλάσκας τόνισε ότι, «Η εγχώρια παραγωγή ορυκτών πρώτων υλών παίζει ουσιώδη ρόλο στην πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης με την παραγωγή κρίσιμων μετάλλων, όπως ο χαλκός. Η ενίσχυση της εξορυκτικής δραστηριότητας εντός της ΕΕ, και της Ελλάδας ειδικότερα, προσφέρει ευκαιρίες για τη δημιουργία μίας σταθερής και βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού. Η επιτυχής διαχείριση αυτής της μετάβασης θα επηρεάσει καθοριστικά την ανταγωνιστικότητα τόσο της ίδιας της βιομηχανίας, όσο και της χώρας συνολικά», καταλήγοντας ότι «Ο δρόμος για μια Ευρώπη κυρίαρχη και αυτάρκη σε κρίσιμες πρώτες ύλες περνάει από το μονοπάτι της υπεύθυνης και βιώσιμης εξόρυξης που διαμορφώνεται στο νέο παραγωγικό αλλά και καταναλωτικό πρότυπο – και τους ωφελεί όλους, καθώς λειτουργεί προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος».
Ο κ. Μπαλάσκας επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολλά στρατηγικά και κρίσιμα μέταλλα, με τον χαλκό να είναι ένα από αυτά, xωρίς τον οποίο δεν μπορούμε να επιτύχουμε την ενεργειακή μετάβαση. Η Ελληνικός Χρυσός, όπως είπε, με την επένδυση που κάνει αυτή τη στιγμή στις Σκουριές θα «φέρει» το συμπύκνωμα που θα βγαίνει χρυσός και χαλκός και αυτή η εξέλιξη, όπως πρόσθεσε «θα μας βάλει πραγματικά στον χάρτη».
Εξήγησε, ότι στα 20 χρόνια ζωής του μεταλλείου των Σκουριών «έχουμε επιβεβαιωμένα 740.000 τόνους χαλκού» και προσθέτοντας ότι «δεν φτάνει μόνο αυτό», ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε μία δύο τρεις επιπλέον Σκουριές στην Ελλάδα και υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θράκη. Ας ξεκινήσουμε επιτέλους να κάνουμε την εξόρυξη, αφού προηγηθεί η διερεύνηση και αποτυπωθούν τα αποθέματα. Είναι άκρως απαραίτητο», είπε.
Βέβαια, ο ίδιος αναγνώρισε ότι για να γίνουν τα προαναφερόμενα είναι απαραίτητη η “κοινωνική άδεια” και πως, σε σχέση με το παρελθόν, εφαρμόζονται από τον κλάδο τα πρότυπα της βιώσιμης ανάπτυξης και υπεύθυνης εξόρυξης σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι πριν από 30 και 40 χρόνια.
Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο εξορυκτικός κλάδος θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που επιβάλλουν οι νέες πολιτικές. «Ναι σαφώς μπορούμε να το κάνουμε, αλλά θα πρέπει να βοηθηθούμε και από το επενδυτικό κομμάτι με πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια και από την πολιτεία, όσον αφορά το αδειοδοτικό κομμάτι».
Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου: Δεν υπάρχει οικονομική και γεωπολιτική σταθερότητα στην ΕΕ χωρίς ορυκτές πρώτες ύλες
Τη θέση του ότι οικονομική και γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς ασφάλεια στην εφοδιαστική αλυσίδα πρώτων υλών, διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΜΕ), Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου.
Λέγοντας ότι η ΕΕ καταναλώνει σε ετήσια βάση αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους ορυκτών πρώτων υλών και σημειώνοντας ότι παρόλα αυτό το γεγονός τις τελευταίες 10ετίες είχε εδραιωθεί η αντίληψη ότι μπορεί αυτές να τις προμηθευτεί από κάποιες τρίτες χώρες αποφεύγοντας την όχληση που προκαλεί η εξόρυξη, όπως και κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, ο πρόεδρος του ΣΜΕ επισήμανε ότι μόλις πρόσφατα, «υπό την πίεση της ανάγκης να αλλάξουμε τεχνολογικό μοντέλο, για να προλάβουμε την περιβαλλοντική καταστροφή, η ΕΕ αποδέχτηκε την πραγματικότητα», υπογράμμισε.
Τόνισε ότι η εξόρυξη στην ΕΕ είναι η πιο φιλική απέναντι στο περιβάλλον, λόγω και των πολύ αυστηρών κανονισμών που έχουν θεσπιστεί και ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ασφάλεια και το περιβάλλον, προηγμένη τεχνολογία και αυστηρές ελεγκτικές διαδικασίες.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «αν θέλουμε το καλό της εξόρυξης, το καλύτερο είναι να παράγουμε ορυκτές πρώτες ύλες από τα ευρωπαϊκά εδάφη», ενώ μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή χαρακτήρισε «ευλογημένα» τα εδάφη και υπεδάφη της Μακεδονίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι το υπέδαφος της Μακεδονίας που έσωσε την παρτίδα την περίοδο των πετρελαϊκών κρίσεων».
«Στόχος μας και βασική αρχή του ΣΜΕ είναι η βιώσιμη εξόρυξη και ανάπτυξη. Πολλές εταιρείες μέλη του ΣΜΕ κατατάσσονται στις υψηλότερες θέσεις παραγωγής και πωλήσεων ορυκτών πρώτων υλών σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δαπανούμε ακόμη και σε εποχές κρίσης πάνω από 20 εκατ. ευρώ ανά έτος για το περιβάλλον, έχουμε αποκαταστήσει από το 1979, 85.000 στρέμματα γης, και έχουμε φυτεύσει πάνω από 3,5 εκατ. δέντρα και φυτά», τόνισε στην τοποθέτησή του ο γενικός διευθυντής του ΣΜΕ, Χρήστος Καβαλόπουλος, λέγοντας ότι οι άνθρωποι του κλάδου εφαρμόζουν τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμες μεθόδους για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εξόρυξης.
Μεταξύ των στοιχείων που κατέθεσε, είπε ότι οι 27 μεταλλευτικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις, μέλη του ΣΜΕ, πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο 1,7 δισ. ευρώ-το 65% από εξαγωγές- και εξαγωγές 1,2 δισ. ευρώ, ενώ συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας με ποσοστό 3%. Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες του κλάδου πραγματοποιούν επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ ετησίως, απασχολούν 18.000 άτομα άμεσα και προσφέρουν 75.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ «εξασφαλίζουν δουλειά για το 40% των ανθρώπων στις περιφέρειες όπου δραστηριοποιούνται». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι την τελευταία τετραετία, ο κλάδος καταγράφει μηδέν ατυχήματα.