BLOG

Προστατεύουμε τη μοναδική αποικία ιππόκαμπων στο Στρατώνι

23.07.23

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ZIP

Ο ιππόκαμπος είναι μοναδικός. Για το σχήμα του, τα χαρακτηριστικά του αλλά και τον τρόπο που αναπαράγεται, αφού κυοφορεί το αρσενικό. Και σίγουρα δεν υπάρχει άλλη αντίστοιχη αποικία ιππόκαμπων στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο, όπως αυτή στο Στρατώνι Χαλκιδικής.

Ο πληθυσμός των ιππόκαμπων στο Στρατώνι αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της τοπικής βιοποικιλότητας που ευδοκιμεί στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής παράλληλα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία μας υποστηρίζει τη μελέτη της θαλάσσιας ζωής και ιδιαίτερα του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος, έχοντας εγκαταστήσει ένα εκτεταμένο σύστημα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης που ελέγχει 12 περιβαλλοντικές παραμέτρους (ατμόσφαιρα, εδάφη, θόρυβος, ύδατα, βιοποικιλότητα, κ.α.) και διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Παρακολούθησης εφαρμόζεται ακόμα Σχέδιο Διαχείρισης Βιοποικιλότητας και διενεργείται οικολογική μελέτη κάθε 3 χρόνια.

Παράλληλα, υποστηρίζουμε το «Ιππόκαμπος Ενάλιο Ινστιτούτο», χρηματοδοτώντας με 30.000 ευρώ την κατασκευή και εγκατάσταση του υποβρυχίου συστήματος παρακολούθησης «ΝΟUS», με στόχο την επιστημονική παρακολούθηση, προστασία και διατήρηση του μοναδικού αυτού πληθυσμού στη συγκεκριμένη περιοχή. Το «NOUS» (uNdersea visiOn sUrveillance System) θα είναι σε θέση να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τον πυθμένα αντλώντας έτσι πολύτιμες πληροφορίες για την αποικία ιππόκαμπου, καθώς και όλου του οικοσυστήματος της περιοχής. Το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό σε μόνιμη βάση, παρέχοντας απευθείας μετάδοση (streaming) τόσο των ιππόκαμπων όσο κι άλλων ειδών στο φυσικό τους περιβάλλον, συλλογή και ταξινόμηση στοιχείων ευρύτερα για την βιοποικιλότητα καθώς και άλλων πληροφοριών-μετρήσεων. Επιπλέον, θα παρέχει μετεωρολογικά δεδομένα και εικόνα από την επιφάνεια της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής ενώ θα μπορεί να αναμεταδίδει διαρκώς εικόνες από το υποβρύχιο περιβάλλον, συμβάλλοντας στην προστασία, στην παιδεία αλλά και στην τουριστική προβολή του τόπου.

Καταδυτικό πάρκο: Προστασία του ιππόκαμπου παράλληλα με την τουριστική αξιοποίηση

Ο ιππόκαμπος βρίσκεται στην κόκκινη λίστα του Διεθνούς Οργανισμού International Union for Conservation of Nature για τα απειλούμενα είδη (IUCN Red List of Threatened Species) και από το 1996, είχαν χαρακτηριστεί ως «τρωτά» (VU-vulnerable) είδη. Από το 2003 έως σήμερα χαρακτηρίζονται ως είδη που δεν έχουν επαρκώς καταγραφεί (DD-data deficient) και γι’ αυτό εν δυνάμει είναι απειλούμενα προς εξαφάνιση. Τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις που έχει προσυπογράψει η χώρα μας, προστατεύουν αυτά τα είδη. Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν αναλάβει την ευθύνη για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, κατά τις οποίες απαγορεύεται με κάθε τρόπο η αλίευση τους αλλά και επιβάλλεται νομικά η προστασία τους.

Η ΒΑ Χαλκιδική μπαίνει με σταθερά βήματα στο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού με πολλούς επισκέπτες να αναζητούν την περιήγηση στις θάλασσές της προκειμένου να ανακαλύψουν τον υποθαλάσσιο πλούτο που κρύβουν. Αναγνωρίζοντας αυτή την τάση, στηρίζουμε την ανάδειξη και την τουριστική αξιοποίηση της σπάνιας αποικίας ιππόκαμπων που εντοπίζεται στο Στρατώνι, χρηματοδοτώντας με 30.000 ευρώ τη μελέτη για τη χωροθέτηση καταδυτικού πάρκου. Η συγκεκριμένη υποδομή όχι μόνο θα αποτελέσει πόλο έλξης του καταδυτικού κοινού αξιοποιώντας τη σπάνια αυτή αποικία και το ιδιαίτερο θαλάσσιο περιβάλλον αλλά θα προάγει και την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, δημιουργώντας καταφύγιο για τους ιππόκαμπους και για πολλά ακόμα είδη.

Ποιοι λόγοι δημιούργησαν την αποικία σ' αυτό το μέρος;

Το γεγονός ότι οι ιππόκαμποι συναντώνται πάντα στη συγκεκριμένη περιοχή είναι μια εξαιρετικά μοναδική περίπτωση και δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Το Ενάλιο Ινστιτούτο θέλει να εντάξει στο ερευνητικό του πρόγραμμα, τη μελέτη και την παρακολούθηση του ιππόκαμπου, μελετώντας την πιθανή περίπτωση μόνιμου παρατηρητηρίου για την έρευνα και προστασία αυτού του σπάνιου είδους. Υπό την επιστημονική επιμέλεια και καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Ντούνα, από το τμήμα της θαλάσσιας βιολογίας της Κρήτης, «Θαλασσόκοσμος», του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ., γίνονται μετρήσεις της υδάτινης στήλης, κοκκομετρίες ιζήματος και εργαστηριακές αναλύσεις DNA. Οι ιππόκαμποι φωτογραφίζονται με μία συγκεκριμένη μέθοδο, όπου οι φωτογραφίες μέσω ενός ειδικού λογισμικού (I3S), θα μπορέσουν να μας προσδώσουν τη ταυτότητα του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Λόγω του μικροσκοπικού τους μεγέθους και της ευαισθησίας τους, είναι σχεδόν αδύνατη η εφαρμογή οποιασδήποτε άλλης μεθόδου για τη σήμανση τους, χωρίς τις παραμικρές επιπτώσεις. Η περιοχή του παράλιου Στρατωνίου διερευνήθηκε συστηματικά σε διάφορα βάθη ακολουθώντας 30 γεωαναφερμένες οδεύσεις, έτσι ώστε να τεκμηριωθεί η ποσότητα και η πυκνότητα του πληθυσμού τους (transects). Παρατηρήθηκαν τα φύλα και η εν δυνάμει αναπαραγωγή τους. Επιπρόσθετα, στον υπερτροφικό βυθό του παράλιου Στρατωνίου, κατά τη διάρκεια σειράς καταδύσεων, ακόμα και τις νυχτερινές ώρες, εντοπίστηκαν και άλλα σπάνια είδη θαλάσσιας ζωής.

Δείτε το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Σουζάνας Καζάκα από το Xalkidikipolitiki εδώ

BLOG

Δείτε ό,τι νεότερο συμβαίνει στην Ελληνικός Χρυσός