Share
Ο Μιχάλης Παπασωτηρίου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της Ελληνικός Χρυσός, συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Ψηφιακή και Βιώσιμη Μετάβαση: Ευκαιρίες & Προσκλήσεις», όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Εκπαιδευτικό Κέντρο, στο υπόγειο δίκτυο 4ης γενιάς που εγκαταστάθηκε στο μεταλλείο Ολυμπιάδας καθώς και στις βέλτιστες πρακτικές και τεχνολογίες που διασφαλίζουν έναν μακροχρόνιο θετικό αντίκτυπο.
Διαρκής ψηφιακός μετασχηματισμός
Ο κ. Παπασωτηρίου στην τοποθέτησή του τόνισε τον κρίσιμο ρόλο των νέων τεχνολογιών, που συμβάλλουν στη ραγδαία εξέλιξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας από τις παραδοσιακές, εργατοκεντρικές μεθόδους σε σύγχρονες διαδικασίες, επιτρέποντας στις εταιρείες να λειτουργούν με αυξημένη ακρίβεια, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Η Ελληνικός Χρυσός πρωτοπορεί στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, με την εγκατάσταση του υπόγειου δικτύου 4G LTE στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, το οποίο έθεσε το θεμέλιο για την ψηφιακή μετάβαση στα έργα μας. Παρέχοντας κάλυψη σε βάθος 300μ και με έκταση περί τα 10χλμ. στοών, το δίκτυο προσφέρει πρόσβαση σε συνεχή παρακολούθηση και διαχείριση εξοπλισμού μέσω συσκευών όπως τα tablets, δίνοντας τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο ανάλυσης δεδομένων για την ασφάλεια και αποδοτικότητα των μηχανημάτων. Η επιλογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας έγινε ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή ταχύτητα και σταθερότητα της επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο, βελτιστοποιώντας τις διαδικασίες μας και βέβαια επενδύοντας στην ασφάλεια των εργαζομένων μας.
Παράλληλα, έχουμε υλοποιήσει καινοτόμες εφαρμογές που βασίζονται σε αυτό το δίκτυο, όπως το σύστημα εξ αποστάσεως πυροδότησης, το απομακρυσμένο ξεμπάζωμα και φόρτωση, όπως επίσης και το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλούς λειτουργίας, το οποίο μας δίνει την δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης της θέσης των εργαζομένων και της άμεσης απόκρισης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Επιπρόσθετα, έχουμε τη δυνατότητα παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα μέσω αισθητήρων, καθώς και της αυτόματης ρύθμισης εξαερισμού βάσει δεδομένων.
Τέλος, τόνισε ότι το μεταλλείο των Σκουριών έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ένα από τα πρώτα πλήρως αυτοματοποιημένα ψηφιακά μεταλλεία παγκοσμίως. Με τη χρήση προηγμένου λογισμικού, θα διασφαλιστεί η βελτιστοποίηση των λειτουργιών, ενώ η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες που θα προάγουν την ασφάλεια και την εκπαίδευση των εργαζομένων της.
Ο άνθρωπος στο επίκεντρο
Ο κ. Παπασωτηρίου έκανε ιδιαίτερη μνεία στην σημαντική επένδυση της εταιρείας στην ανάπτυξη των υφιστάμενων και νέων δεξιοτήτων των ανθρώπων της, καθώς και την διαρκή εκπαίδευσή τους και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, μέσα από το σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης.
Με τη χρήση προσομοιωτών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, η Ελληνικός Χρυσός στοχεύει στην ενίσχυση των ψηφιακών και παραδοσιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων, μέσω μιας ρεαλιστικής και βιωματικής εκπαιδευτικής εμπειρίας, σε ένα απόλυτα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, οι οποίοι ως εξειδικευμένοι πλέον εργαζόμενοι θα προσφέρουν αξία στη βιομηχανία του μέλλοντος.
Βιώσιμη ανάπτυξη
Αναφερόμενος στις τεχνολογικές λύσεις που έχουμε υιοθετήσει για τη βελτιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων και την αποδοτικότερη χρήση των πόρων, ο Μιχάλης Παπασωτηρίου τόνισε ότι η δέσμευσή μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη αντικατοπτρίζεται στη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών μας, τη μείωση των πόρων που καταναλώνουμε και τη διασφάλιση ότι οι δραστηριότητές μας είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
Τεχνολογίες όπως η ξηρή απόθεση και η εκτεταμένη ανακύκλωση νερού διασφαλίζουν ότι οι φυσικοί πόροι χρησιμοποιούνται με το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, ελαχιστοποιώντας την σπατάλη και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Επιπλέον, η διαδικασία της λιθογόμωσης επιτρέπει την περιβαλλοντική αποκατάσταση παράλληλα με την δραστηριότητά μας καθώς και την επαναχρησιμοποίηση μεταλλευτικών καταλοίπων, μειώνοντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
Η περιβαλλοντική μας δέσμευση ενισχύεται από το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης με περισσότερα από 500 σημεία ελέγχου. Παρακολουθούμε παράγοντες όπως οι εκπομπές αερίων, η σκόνη και άλλες φυσικοχημικές παραμέτρους, επιτρέποντας άμεση λήψη αποφάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την πλήρη διαφάνεια των διαδικασιών μας. Η συνεχής καταγραφή περιβαλλοντικών παραμέτρων και η αυτόματη ειδοποίηση σε περίπτωση αποκλίσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας και τη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών μας.
Αυτές οι επενδύσεις ενισχύουν τη θέση μας ως πρωτοπόροι στην ψηφιακή και βιώσιμη μεταλλευτική δραστηριότητα, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποί μας είναι καλά εξοπλισμένοι και έτοιμοι να προσαρμοστούν στις μελλοντικές προκλήσεις της βιομηχανίας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και κοιτώντας προς το μέλλον.
Κλείνοντας, ο κ. Παπασωτηρίου επισήμανε ότι η καινοτομία στα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχει ολιστικό πρόσημο, δηλαδή δεν περιορίζεται στην τεχνολογική αναβάθμιση των δικτυακών υποδομών, αλλά περιλαμβάνει επιπλέον την υιοθέτηση μιας κουλτούρας καινοτομίας και συμπεριληπτικότητας στον τρόπο που προσεγγίζουμε το καθετί, όχι μόνο τις λειτουργίες μας, αλλά και τον εκσυγχρονισμό όλων των εσωτερικών μας διαδικασιών.