Share
Του Χρήστου Μπαλάσκα*, Vice President, Commercial, Growth and External Relations, Eldorado Gold, Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός.
Σε μια εποχή τεκτονικών αλλαγών, όπου η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται από γεωπολιτικές αστάθειες, η αγορά των μετάλλων παρουσιάζει αισιόδοξες προοπτικές ανάπτυξης, κυρίως λόγω της αναγκαιότητάς τους για την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης.
Η παγκόσμια στροφή προς την καθαρή ενέργεια έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση για ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός, το λίθιο, το κοβάλτιο, το νικέλιο και άλλες σπάνιες γαίες που αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομείται η σύγχρονη τεχνολογία, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε άνοδο των τιμών πώλησής τους. Ειδικά για τον χαλκό, που αποτελεί κρίσιμο μέταλλο για την πράσινη μετάβαση, αναμένεται κατακόρυφη αύξηση της τιμής του τα επόμενα χρόνια, λόγω της υψηλής ζήτησης που καταγράφει για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης -η κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων απαιτεί περίπου 4 φορές περισσότερο χαλκό από τα συμβατικά-, για την ανάπτυξη υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και πλήθος άλλων εφαρμογών, όπως οι κατασκευές, οι τηλεπικοινωνίες και η ιατρική.
Για να ανταποκριθούν οι εταιρείες του κλάδου σε αυτήν την αυξημένη ζήτηση, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά προκλήσεων, όπως η ανάγκη εντατικοποίησης της παραγωγής, του εφοδιασμού, των επενδύσεων στην έρευνα για νέα εξορυκτικά πεδία και της βελτιστοποίησης των διαδικασιών. Παράλληλα, οφείλουν να αντιμετωπίσουν θεσμικά, λειτουργικά και κοινωνικά ζητήματα, διασφαλίζοντας ότι κάθε διαδικασία πραγματοποιείται με βάση τις αρχές της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Η υλοποίηση νέων μεταλλευτικών έργων, ιδιαίτερα εντός ευρωπαϊκών συνόρων και δη στην Ελλάδα, δύναται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης συνολικά. Η προϋπόθεση, βεβαίως, είναι η υλοποίησή τους να λαμβάνει χώρα με βάση τα πλέον αυστηρά κριτήρια βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα, όπως αυτό στη ΒΑ Χαλκιδική, τα οποία μπορούν να καταστήσουν τη χώρα μας σημαντικό παραγωγό χαλκού και μάλιστα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Στα Μεταλλεία Κασσάνδρας υλοποιούμε μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, που ξεπερνά τα 3 δισ. δολάρια. Η επένδυση αυτή είναι βασισμένη στις αρχές της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής Δραστηριότητας και φιλοδοξεί, με την έναρξη λειτουργίας του μεταλλείου των Σκουριών, να καταστήσει την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή χαλκού και χρυσού στην Ευρώπη.
Οι επενδύσεις σε έργα μεγάλης κλίμακας, όπως τα δικά μας, αποτελούν σημαντικό βήμα για την θωράκιση της μεταλλευτικής βιομηχανίας. Μέσω τέτοιου βεληνεκούς επενδύσεων, επιτυγχάνουμε μείωση της εξάρτησης μας από τις διακυμάνσεις της αγοράς, ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα και την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ταχέως εξελισσόμενη παγκόσμια οικονομία.
Και παρ’ ό,τι ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς, είμαστε πεπεισμένοι ότι βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Με την Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRMA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει το πλαίσιο για την οχύρωση των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού πρώτων υλών, τον μετριασμό των κινδύνων διαταραχών και την προώθηση της κυκλικότητας.
Ωστόσο, κρίσιμης σημασίας για την επιτυχή έκβαση τέτοιων επενδύσεων είναι η παράμετρος της κοινωνικής αποδοχής της εξορυκτικής δραστηριότητας. Η διαχρονική αντίσταση της κοινής γνώμης – κατά βάση λόγω ανεπαρκούς επικοινωνίας για την αξία που δημιουργεί και ίσως λόγω πρακτικών της εξορυκτικής & μεταλλευτικής βιομηχανίας του παρελθόντος που έχουν πλέον εκλείψει – αποτελεί κεντρικό ζήτημα για τον κλάδο, κάτι που έχει διαπιστωθεί σε όλες του τις εκφάνσεις.
Η μεταλλευτική βιομηχανία, μέσω της υιοθέτησης υπεύθυνων πρακτικών και της ειλικρινούς συνεργασίας με την Πολιτεία και τις τοπικές κοινότητες, έχει ανοίξει πλέον ένα νέο κεφάλαιο. Υπάρχει συνειδητή προσπάθεια από όλες τις εταιρείες του κλάδου να επικοινωνούμε με το ευρύ κοινό με ειλικρίνεια και διαφάνεια. Η στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί σήμερα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, με την ανοιχτή και συστηματική επικοινωνία με τις τοπικές κοινότητες να διαδραματίζει καίριο ρόλο και μόνο έτσι θα αποκτούμε και θα διατηρούμε την κοινωνική άδεια και συναίνεση για την λειτουργία μας.
Στην Ελληνικός Χρυσός, η αφοσίωση στην αμφίδρομη επικοινωνία με τους κοινωνικούς μας εταίρους αποτελεί θεμέλιο λίθο της στρατηγικής μας. Προωθούμε τον ειλικρινή διάλογο, λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες και τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών και προσπαθούμε τα οφέλη των έργων μας να γίνονται αντιληπτά από όλους. Όπως οι περισσότεροι ίσως γνωρίζετε, ο δρόμος μας δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα ούτε και πρόκειται φυσικά να είναι στο μέλλον, αλλά θεωρούμε ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και βασικός μας στόχος είναι να συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα κοινό μέλλον με ενότητα και ευημερία, όπου ο ορυκτός πλούτος της χώρας μετατρέπεται σε κοινωνικό όφελος για όλους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία με τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι ζωτικής σημασίας. Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα και δεσμευόμαστε να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την ελληνική μεταλλευτική βιομηχανία, ώστε ο ορυκτός πλούτος της χώρας να γίνει κληρονομιά που μετατρέπεται σε ευημερία και ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές.
Αναγνωρίζουμε την αδιαμφισβήτητη αξία του ΣΜΕ και τη διαχρονική προσφορά του στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής μεταλλευτικής βιομηχανίας, και γι΄αυτό θα συνεχίσουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στην υλοποίηση των μελλοντικών του στόχων.
Το 2024, ο ΣΜΕ γιορτάζει 100 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς στον ελληνικό ορυκτό πλούτο. Ως ενεργό μέλος του ΣΜΕ, συγχαίρουμε θερμά τον Σύνδεσμο για το επετειακό αυτό ορόσημο και εκφράζουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη για το σημαντικό έργο που επιτελεί. Ως ένδειξη της αμέριστης υποστήριξης μας στο έργο του, η Ελληνικός Χρυσός είναι πλατινένιος χορηγός των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου. Νιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια που συμμετέχουμε ενεργά σε αυτή την επέτειο, τιμώντας την κληρονομιά του κλάδου και χαράσσοντας το μέλλον της μεταλλευτικής βιομηχανίας στη χώρα μας.
*Άρθρο στη σελίδα του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ)