Share
Η Eldorado Gold, καθώς και οι ελληνικές θυγατρικές της, Ελληνικός Χρυσός και Μεταλλεία Θράκης, συμμετείχαν στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 12 Απριλίου. Κατά τη διάρκειά του, 5 ανώτατα στελέχη, μας εκπροσώπησαν σε σημαντικές συζητήσεις αλλά και σε στοχευμένες συνεντεύξεις, που αφορούσαν τις επενδύσεις, την οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του μεταλλευτικού κλάδου.
George Burns, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Eldorado Gold
H συζήτηση του κ. Burns με τον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου επικεντρώθηκε στις παγκόσμιες γεωοικονομικές εξελίξεις και στις επιπτώσεις τους στη μεταλλευτική βιομηχανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην επένδυση της Eldorado Gold στην Ελλάδα. Ο George Burns ανέδειξε τον ρόλο των εμπορικών δασμών, των πολιτικών αβεβαιοτήτων και των γεωπολιτικών εντάσεων στην αύξηση του κόστους και στην αναγκαιότητα επανατοποθέτησης της Ευρώπης στον παγκόσμιο χάρτη των στρατηγικών πρώτων υλών.
Τόνισε τη σημασία της Ελλάδας ως χώρας με ανεκμετάλλευτο μεταλλευτικό πλούτο, αναφέροντας την Ολυμπιάδα, τις Σκουριές και τον Λόφο του Περάματος ως παραδείγματα βιώσιμης ανάπτυξης με σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη για επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, την αξιοποίηση του Κανονισμού της ΕΕ για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRMA) και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ηλεκτροκίνηση για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της ασφάλειας.
Η Eldorado Gold επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην Ελλάδα, επιδιώκοντας νέες άδειες έρευνας και περαιτέρω επενδύσεις, με στόχο την ανάδειξη της χώρας σε πυλώνα της ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας πρώτων υλών.
Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Burns χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικής σημασίας για την Eldorado Gold, επισημαίνοντας ότι οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας ανέρχονται ήδη στα 3 δισ. δολάρια, ενώ προγραμματίζονται επιπλέον 2 δισ. δολάρια για τα επόμενα χρόνια. Τόνισε τη δέσμευση της εταιρείας στη βιώσιμη ανάπτυξη, με πάνω από 100 εκατ. δολάρια να έχουν ήδη διατεθεί για περιβαλλοντική αποκατάσταση. Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη θεσμικής σταθερότητας και κοινωνικής αποδοχής για την πρόοδο τέτοιων έργων, ανακοινώνοντας παράλληλα την πρόθεση της Eldorado Gold για νέα μονάδα εξόρυξης στη Θράκη, η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 700 θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρει περίπου 25 εκατ. ευρώ ετησίως στο ελληνικό ΑΕΠ.
Χρήστος Μπαλάσκας, Πρόεδρος Ελληνικός Χρυσός
Ο κ. Μπαλάσκας στην τοποθέτησή του, επικεντρώθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις, τον αντίκτυπο των εμπορικών πολέμων και τις ευκαιρίες για επενδύσεις στον τομέα των ορυκτών πόρων. Τόνισε την στρατηγική σημασία έργων όπως οι Σκουριές, που αποτελούν πρότυπα βιώσιμης μεταλλευτικής δραστηριότητας και κινητήριες δυνάμεις για την περιφερειακή ανάπτυξη. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αφορούν την αδειοδότηση και στην ανάγκη για πιο αποτελεσματικές διαδικασίες, ενώ ανέδειξε τη σημασία της κοινωνικής αποδοχής και της διαφάνειας. Τέλος, υπογράμμισε πως οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ηλεκτροκίνητου εξοπλισμού, αποτελούν καταλύτες για την εξέλιξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας στην Ευρώπη.
Επιπλέον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece ανέδειξε τη σημασία της επένδυσης της Eldorado Gold στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, τονίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης του ελληνικού ορυκτού πλούτου και της διαμόρφωσης σταθερού θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες, ιδιαίτερα σε μέταλλα όπως ο χρυσός και ο χαλκός.
Λεωνίδας Μπακούρας, Γενικός Διευθυντής, Μεταλλεία Θράκης
Ο κ. Μπακούρας δήλωσε πως η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη μέσω της αξιοποίησης του κοιτάσματος χρυσού στο Λόφο του Περάματος στη Θράκη ενώ η επένδυση της EldoradoGoldστο έργο των Σκουριών αποτελεί ήδη ψήφο εμπιστοσύνης στον ορυκτό πλούτο της χώρας.
Η επένδυση στο Πέραμα αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την περιφερειακή ανάπτυξη, αυξάνοντας κατά 25% το τοπικό ΑΕΠ, αποδίδοντας €35 εκατ. ετησίως στο ελληνικό Δημόσιο και €5,5 εκατ. σε κάθε εμπλεκόμενο δήμο ενώ θα επιφέρει και αντιστροφή της πληθυσμιακής απομείωσης στη Θράκη.
Τέλος, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη περιβαλλοντικές μελέτες σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια, με στόχο την κατάθεση νέων περιβαλλοντικών όρων έως το τέλος του 2025 και την έγκρισή τους εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026.
Επιπλέον, στη συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, ο κ. Μπακούρας, επανέλαβε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εκ των κορυφαίων χωρών στην Ευρώπη σε παραγωγή χρυσού, εφόσον προχωρήσει η επένδυση στο Λόφο του Περάματος, για την οποία ήδη εκπονείται η περιβαλλοντική μελέτη με στόχο την έγκρισή της το 2026.
Ναταλί Κεδίκογλου, Γενική Νομική Σύμβουλος, Eldorado Gold, Greece
Η Ναταλί Κεδίκογλου, τόνισε ότι η επένδυση στις Σκουριές αποτελεί παράδειγμα ανθεκτικότητας, έχοντας αντέξει διεθνείς κρίσεις, την πανδημία και τις γεωπολιτικές αναταράξεις. Καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να απεξαρτηθεί από τον μονομερή προσανατολισμό στον τουρισμό, στρατηγικά έργα όπως οι Σκουριές μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Συμπλήρωσε ότι, ως το πρώτο έργο υψηλής παραγωγής μετάλλων στη χώρα, οι Σκουριές αναμένεται να καταστήσουν την Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη. Η καινοτόμος δομή χρηματοδότησης—βραβευμένη διεθνώς—διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του έργου, καθώς αυτό λειτουργεί ως εγγύηση για το δάνειο.
Τέλος, ανέφερε πως, με προοπτική εξαγωγών άνω του 1 δισ. δολαρίων ετησίως, το έργο δεν είναι μόνο εθνικής σημασίας, αλλά και μοχλός ανάπτυξης και απασχόλησης για τη Βόρεια Ελλάδα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι για την πλήρη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, απαιτείται εκσυγχρονισμός του μεταλλευτικού κώδικα και ενίσχυση των υποστηρικτικών θεσμών.
Στη συνέντευξή της στο capital.gr, η κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές του μεταλλευτικού τομέα στη χώρα, τονίζοντας την ανάγκη μεταστροφής του παραγωγικού μοντέλου πέρα από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Όπως σημείωσε, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου αποτελεί εθνική προτεραιότητα, ενώ το έργο των Σκουριών μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα κορυφαία παραγωγό χρυσού και χαλκού στην Ευρώπη.
Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του μεταλλευτικού θεσμικού πλαισίου, επισημαίνοντας ότι η χώρα απαιτεί πάνω από 10 χρόνια για την αδειοδότηση ενός μεταλλευτικού έργου.
Η κ. Κεδίκογλου στάθηκε στο καινοτόμο χρηματοδοτικό μοντέλο της επένδυσης στις Σκουριές, το οποίο περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Eldorado Gold, ελληνικών τραπεζών, της EBRD και του Ταμείου Ανάκαμψης, ως παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τέλος, κάλεσε την Πολιτεία να υιοθετήσει μηχανισμούς που θα ενισχύσουν τη χρηματοδότηση και θα ευθυγραμμιστούν με τις ευρωπαϊκές στρατηγικές, όπως το Critical Raw Materials Act.
Mathieu Vallart, Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης, Eldorado Gold, Greece
O Mathieu Vallart ανέδειξε τρία βασικά σημεία κατά την τοποθέτησή του: τη διαφοροποίηση της τοπικής οικονομίας, την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες.
Τόνισε ότι η συνεισφορά της εξορυκτικής δραστηριότητας στο ΑΕΠ της χώρας αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, ενώ η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει 350 εκατ. ευρώ σε τοπικό επίπεδο.
Έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και την εκπαίδευση σε θέματα βιωσιμότητας, με αξιοσημείωτα περιβαλλοντικά επιτεύγματα όπως η μείωση 75% στην κατανάλωση νερού στην Ολυμπιάδα και την μετάβαση στην ξηρή απόθεση τελμάτων στις Σκουριές.
Ανέφερε ότι η εταιρεία εφαρμόζει σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων με δημόσια πρόσβαση, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη συμμετοχή της κοινωνίας και την πιστοποίηση των δραστηριοτήτων της. Οι Σκουριές λειτουργούν υπό αυστηρούς ελέγχους κράτους και δανειστών, ακολουθώντας διπλά πρότυπα πιστοποίησης — κάτι που ενισχύει την αξιοπιστία του έργου.
Σε συνέντευξή του στο mononews.gr, ο Mathieu Vallart δήλωσε ότι η Ελληνικός Χρυσός επενδύει συστηματικά σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που συνδυάζει την περιβαλλοντική προστασία με την οικονομική και κοινωνική πρόοδο.
Μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Βιωσιμότητας (SIMS), της καινοτομίας και της διαφάνειας, προωθεί υπεύθυνες πρακτικές σε όλους τους τομείς δραστηριότητας. Με επίκεντρο την τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη, υλοποιεί ένα πρόγραμμα κοινωνικών επενδύσεων 80 εκατ. δολαρίων με ορίζοντα 25ετίας, εστιάζοντας στην υποδομή, την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική συμπερίληψη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Τέλος, ανέφερε ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία αποτελούν βασικό πυλώνα για τη βιωσιμότητα της επένδυσης.
Δείτε τα βίντεο των ομιλιών στα σχετικά αρχεία.