Share
Τα τελευταία χρόνια η εκπαιδευτική ρομποτική κατακτά ολοένα και περισσότερο χώρο στην εκπαιδευτική διαδικασία, προσφέροντας στους νέους μια πολυδιάστατη και καινοτόμο εμπειρία. Η ενασχόληση με δραστηριότητες εκπαιδευτικής ρομποτικής, εξοικειώνει τα παιδιά με τις νέες τεχνολογίες και τα εισάγει με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο σε έναν νέο κόσμο που συνδέει την καινοτομία, την ανάπτυξη, τη γνώση και τη δημιουργία με την αλγοριθμική σκέψη.
Η αύξηση της απήχησης που γνωρίζει η εκπαιδευτική ρομποτική στη χώρα στα μεγάλα στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν είναι δυστυχώς ανάλογη και στην υπόλοιπη επικράτεια.
Στην προ του Άθω Χαλκιδική ωστόσο, υλοποιείται τα τελευταία 6 χρόνια, το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Μικροί Επιστήμονες στο Δήμο Αριστοτέλη», το οποίο σχεδιάστηκε από την εκπαιδευτική ομάδα της Eduact σε συνεργασία με την Ελληνικός Χρυσός, την εταιρεία που λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην περιοχή και η οποία δίνει διαχρονικά ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά και τον τομέα της εκπαίδευσης.
Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία, με τους συμμετέχοντες μαθητές να ξεπερνούν συνολικά τους 940 και η οποία αποδεδειγμένα αίρει τους αποκλεισμούς μιας περιοχής που βρίσκεται μακριά από αστικά κέντρα. Το πρόγραμμα διευκολύνει τη μάθηση εισάγοντας τους μαθητές του Δήμου στη ρομποτική από νεαρή ηλικία, συμβάλλοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της νέας γενιάς.
Μέσω εργαστηρίων ρομποτικής και S.T.E.A.M (Science – Technology – Engineering – Mathematics), οι Μικροί Επιστήμονες μαθαίνουν τη σημασία της ομαδικής εργασίας και της αρμονικής συνεργασίας, ενώ αναπτύσσουν αυξημένη αυτοπεποίθηση και αυτονομία. Παράλληλα, η ρομποτική τους παρέχει επιστημονικές και τεχνολογικές δεξιότητες, ενισχύοντας την υπολογιστική σκέψη, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Πρόσφατα, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή της Μ. Παναγίας, Χαλκιδικής, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Μικροί Επιστήμονες στη Δήμο Αριστοτέλη» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά, να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τη σημασία της εκπαιδευτικής ρομποτικής με εκπροσώπους της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής FIRST Global, η οποία επιβεβαιώνει τα τελευταία χρόνια τις δυνατότητες της Ελλάδας στη ρομποτική μέσω σημαντικών διακρίσεων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η εθνική ομάδα παρουσίασε το ρομπότ με το οποίο κατέκτησε την 3η θέση στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στη Σιγκαπούρη, με τους Μικρούς Επιστήμονες να μαθαίνουν περισσότερα για όλη τη διαδικασία προετοιμασίας, από την σύστασή της ομάδας, μέχρι και την συμμετοχή της στην Ολυμπιάδα. Μαζί τους παραβρέθηκε επίσης και η ομάδα εφήβων από το πρόγραμμα της Eduact, iTEENS Club, που πραγματοποίησε διαδραστικά παιχνίδια στα οποία συμμετείχαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Το πρόγραμμα «Μικροί Επιστήμονες στο Δήμο Αριστοτέλη» έχει αγκαλιαστεί από παιδιά, νέους και γονείς και αυτό φαίνεται στη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των μαθητών από χρόνο σε χρόνο. Ενδεικτικά, τη σεζόν 2021 - 22 το 20,6% ήταν καινούργιοι συμμετέχοντες, ενώ τη σεζόν 2022 -23 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 21,8%, καταδεικνύοντας την επιτυχημένη πορεία ενός προγράμματος που έχει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού μέλλοντος και στη σύνδεση της νέας γενιάς με τις σύγχρονες τεχνολογίες και την καινοτομία.
Εξίσου σημαντικό είναι επίσης ότι, στο χρονικό διάστημα που υλοποιείται το πρόγραμμα παρατηρείται αύξηση της συμμετοχής κοριτσιών (+11%). Αυτό αποδεικνύει ότι η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο συμπερίληψης, που ενισχύει και ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή των κοριτσιών στις ψηφιακές τεχνολογίες ώστε να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην νέα ψηφιακή εποχή.